Toekomst landelijk gebied

Plus program (27).jpg
Door Niels Kok op 5 februari 2022 om 17:28

Toekomst landelijk gebied

Het landelijk gebied staat onder druk en dreigt te verrommelen. Denk aan bijvoorbeeld de stikstofdiscussie, verschillende salderingsregelingen, de beëindiging nertsenhouderijen of te grote (niet) agrarische bedrijven.
We willen daarom een visie op ons landelijk gebied, waarin ruimte is voor een toekomstgerichte agrarische sector, maar waarin ook de landschappelijke kwaliteit van ons buitengebied wordt geborgd en versterkt.
In deze visie komen de volgende punten terug:
Rentmeesterschap: Samen zijn we verantwoordelijk. We willen dat het college regelmatig bedrijfsbezoeken/werkbezoeken aflegt bij boeren.
Levendig buitengebied: We koesteren agrarische familiebedrijven in Putten, eventueel in combinatie met educatie, verkoop van eigen producten of recreatie.
Kwaliteit: Om ons landschap groen en aantrekkelijk te houden, willen we ‘groenblauwe diensten’ belonen. Zo kunnen boeren helpen om wandelroutes en houtwallen te onderhouden én te ontwikkelen.
Energie: De zonneladder gaan we toepassen in Putten. Zonnevelden zijn mogelijk, mits landschappelijk ingepast en op voorwaarde dat deze aan het einde van de vergunningstermijn worden gesaneerd en omgevormd tot landbouw- of natuurgebied.
Educatie: In samenwerking met Vallei Boert Bewust en Leren bij de boer willen we lespakketten aan de Puttense schoolklassen aanbieden. Ook natuureducatie maakt daar onderdeel van uit. We willen dat ieder kind in zijn/haar basisschoolperiode een keer op een boerderij is geweest.
Functieverandering: Een andere invulling geven aan leegstaande nertsenbedrijven mag niet leiden tot verstening of toelating van nieuwe vervuilende niet-agrarische bedrijven.

Zie ook het videobericht van Aalt: https://youtu.be/ZLjElgOORpI

Labels: ,