Je melkdiploma halen bij boerderij Weelderen

maandag 05 maart 2018 10:47

De temperatuur in de stal is aanzienlijk hoger dan buiten en toch staat er geen verwarming aan in de stal. De vijftig koeien van Sanne van Raalte van boerderij Weelderen geven genoeg warmte af om de ergste kou te verdrijven.

Er zijn hooipakken op de grond neergelegd zodat we kunnen zitten, in een stal zet je geen stoelen klaar, zegt Sanne. De eerste vraag die Sanne stelt is: zit je nu op hooi of op stro? De fractie van de ChristenUnie is op werkbezoek, dit keer bij boerderij Weelderen die aangesloten is bij Vallei Boert Bewust en dat is niet zomaar een boerenbedrijf met koeien en nertsen, maar een boerderij dit educatie hoog in het vaandel heeft staan.

 

De fractie moet niet alleen vragen beantwoorden om te peilen wat het niveau van het ‘boerenverstand’ is, maar krijgt ook een verhaal te horen van een boerin die betrokken is op haar werk. Ze wil de mensen uit de steden en dorpen laten zien wat het boerenbedrijf inhoudt. Te vaak komt volgens Sanne het boerenbedrijf negatief in het nieuws. Sanne wil daar iets aan doen en bedacht een concept voor educatie op haar boerderij. Je kunt bij Sanne een workshop koeien melken volgen en het is zelfs mogelijk een melkdiploma te halen. Maar er is nog meer. Sanne van Raalte is actief op Facebook en twitter. Een boerderij is een mooi en levendig bedrijf, is haar stelling. Laat de mensen maar zien hoe we met dieren omgaan! Het boerenbedrijf is immers een belangrijk onderdeel van de Puttense gemeenschap.  De ChristenUnie wil samen met Vallei Boert Bewust werken aan bewustwording van herkomst en productie van voedsel.”

Nadenken over de toekomst van de boerderij is een must, zeker voor een politieke partij. De termen schaalvergroting, functieverandering en maatschappelijke druk klinken vaak op fractievergaderingen. We weten: veel boeren stoppen ermee of denken aan stoppen. Sanne van Raalte niet, ze ziet talloze mogelijkheden om het bedrijf van haar en haar broer voort te zetten. Dat je met nieuwe ideeën moet komen om te kunnen overleven, ziet ze eerder als een uitdaging dan als een probleem. Het enthousiasme van Sanne staat garant voor succes. Ze stimuleert de fractie dan ook opnieuw om met een brede visie te kijken naar de agrarische bedrijvigheid rond Putten, nu en in de toekomst.

Labels
Verkiezingen

« Terug