afscheidsspeech voor Gerbert Priem van Lubbert van den Heuvel

Lubbert van den Heuvelvrijdag 14 februari 2020 23:29

Voorzitter, dankuwel!
Het is niet de criticus die telt;
niet degene die ons erop wijst waarom de sterke man struikelt,
of wat de man van de daad beter had kunnen doen.


De eer komt toe aan de man die daadwerkelijk in de arena staat,
zijn gezicht besmeurd met stof, zweet en bloed;
die zich kranig weert; die fouten maakt en keer op keer tekort schiet,
omdat dat nu eenmaal onvermijdelijk is.
die desondanks toch probeert iets te bereiken;
die groot enthousiasme en grote toewijding kent;
die zich helemaal geeft voor de goede zaak;
die, als het meezit,
uiteindelijk de triomf van een grootse verrichting proeft,
en die,
als het tegenzit en als hij faalt,
in elke geval grote moed heeft getoond

Ik citeerde zojuist woorden van Theodore Roosevelt, een strijdlustige jongeman die in zijn leven al het nodige had meegemaakt en aan het begin van de vorige eeuw op zijn 42e president van de Verenigde Staten werd! Gerbert, als ik bovenstaande op me in laat werken, moet ik aan jou denken! Jij was die man die het lef had om de arena in te stappen! Jij had het lef om de rol en verantwoordelijk van wethouder op je te nemen! Ook na de verkiezingen van 2018 schuwde jij een zware, en misschien wel de zwaarste portefeuille niet. Jij pakte je verantwoordelijkheid in deze arena, ook al kostte het jou menig zweetdruppel!

Ik heb jou bij je installatie getypeerd als een man met een groot hart! Een hart voor de samenleving, dat heb jij laten zien in de jaren dat je diaken van de Hervormde Gemeente was, dat heb jij ook laten zien als wethouder van de gemeente Putten. Vol passie en toewijding en met alles wat in jou was, zette jij je in voor de Puttense samenleving! En die inzet was er niet alleen in woorden, dat zweet was er niet alleen in deze arena. Eind 2018 kwam een aantal raadsleden binnen de SNV op het idee om de Mont Ventoux Challenge voor Join4Energy te doen. Goed voor de onderlinge verstandhoudingen en een mooi doel, 2 vliegen in 1 klap. Toen ik mij aanmeldde reageerde jij direct: ‘als jij vanuit Putten alleen moet, dan ga ik met jou mee’. Die solidariteit en betrokkenheid is en was typerend voor jou! Het heeft ons letterlijk bloed, zweet en tranen gekost die dagen daar in Frankrijk! Zweet om de berg te overwinnen, maar ook tranen, bij jou, maar ook bij mij, als we de verhalen van de ouders hoorden en de kinderen zagen die letterlijk energie te kort kwamen door die verschrikkelijke ziekte. We gaven letterlijk onze energie voor kinderen die zelf geen energie hadden!! Die passie en betrokkenheid die ik in Frankrijk zag, was er ook in jouw functioneren als wethouder! Als het ging om onze jeugd, bijvoorbeeld, en misschien wel vooral!! Ondanks de strubbelingen rondom de financiën stond bij jou de hulp aan het kind centraal. Ook op de andere dossiers was jouw persoonlijke betrokkenheid duidelijk zichtbaar. Ik denk hierbij aan de lokale economie de strijd die je hebt gevoerd voor het bedrijventerrein langs de Henslare. En niet te vergeten, de initiatieven m.b.t. grootschalige energie opwekking! Menig wethouder in de regio, en daar buiten, kijkt met jaloerse blikken naar Putten!

Gerbert, volgende week neem jij afscheid als wethouder, “een lastig besluit, en tegelijkertijd voelt het nog steeds als een verstandig besluit”, zo schreef jij vorige week in je column! Een besluit dat we als raad en fractie te respecteren hebben, tegelijkertijd doet afscheid nemen pijn. Ik heb jou in de achterliggende jaren leren kennen als een eerlijk, betrokken en hardwerkend mens. Je was solidair en loyaal. Je hebt een groot hart voor de samenleving. Je bent een fijne vent om mee samen te werken, en die samenwerking, die ga ik missen!! Dankjewel dat ik in de achterliggende jaren met jou mocht samenwerken! Namens de fractie van de ChristenUnie spreek ik op deze plek ook graag mijn waardering uit voor jouw inzet, en naast waardering ook dankbaarheid. Dankbaarheid voor jouw tomeloze inzet en passie, als wethouder met een zware portefeuille is het hard werken, en jij hebt er stevig aan getrokken! Gerbert nogmaals dank, samen met Ria en je kinderen alle goeds en van harte Gods Zegen toegewenst!!!

Labels

« Terug