Wat is jouw Putten in 2025?

Bertus raadslidvrijdag 31 augustus 2012 10:51

Kent u dat? Voorspellingen voor de toekomst? Het jaar 2012 is het jaar waarin volgens de Maya’s het eind van deze tijd aanbreekt. Nu waren de Maya’s erg slim en hebben ze mooie tempels gebouwd, maar ik zie 2012 liever als de start van een nieuwe fase. Als ik het goed heb begrepen was dat ook wat de Maya’s eigenlijk bedoelden…

Als ChristenUnie Putten merken we dat er in Putten een beeld ontbreekt voor de toekomst van ons dorp. We maken veel plannen, maar dat zijn vaak plannen voor volgend jaar of voor deze collegeperiode. Maar hoe wil Putten er pakweg in 2025 uitzien? Want als we daar een beeld bij hebben, moeten we daar nú al mee aan de slag gaan!

 Daarom heeft de ChristenUnie vorig jaar een motie ingediend met de titel “Putten heeft toekomst”. Deze motie is aangenomen en onlangs heeft u kunnen lezen dat de gemeente een aantal bijeenkomsten zal organiseren om de toekomst van ons dorp uit te denken.

Ook de ChristenUnie wil met haar achterban en andere Puttenaren nadenken over de toekomst van ons dorp. Ik ga een schot voor de boeg doen. En ik ben nu even niet subtiel en politiek gevoelig, dat meld ik maar even vooraf. Maar dat mag ook als je nadenkt over de verre toekomst. Ik heb een aantal megatrends voor Putten bedacht, nou ja ik geef toe, een beetje geïnspireerd door bekende trendwatcher Adjied Bakas. Maar dan wel met een eigen sausje erover.

 1)      Recreatie, Wellnesstenten op de hei

Half Nederland heeft ooit in Putten gekampeerd, maar op de één of andere manier is dat verleden tijd. De meeste campings zijn verdwenen. Recreatie in Putten is verworden tot een semi-illegale sauna of een weekend doorbrengen tussen de Polen. Okrzyki! Toch jammer, want Putten is mooi en er zijn erg veel babyboomers met teveel tijd en geld die Putten echt wel kunnen waarderen. Niet meer in een tent, maar dan wat luxer: Bed-& breakfast, wellness-arrangementen of kamperen bij de boer. Putten ligt op de Veluwe en aan de Randmeren. Een prima omgeving voor wild, water en wellness.

 2)      Werken, Hardwerkende bouwvakkers op het platteland

Puttenaren staan bekend als harde werkers. Niet voor niets zijn er zoveel bouwbedrijven in Putten, die actief zijn in een groot deel van Nederland. Vroeger werkten Puttenaren hard op hun boerderij, maar op steeds meer boerderijen is geen vee meer te vinden. De meeste boeren zijn ondernemend genoeg en hebben een andere bedrijfstak gestart. Het platteland van Putten is eigenlijk een groot bedrijventerrein geworden, met veel werkgelegenheid. Werken in het groen.

Meer industrieterrein in Putten nodig? Nou ja, wanneer we zoals Nijkerk willen worden moeten we dat doen. Maar onze kracht ligt echt ergens anders: hardwerkende en betrouwbare ondernemers die populair zijn in een groot deel van Nederland. En die ondernemers willen graag groen wonen en vanuit huis werken. Dat houdt ons platteland wel vitaal. Meer ruimte voor werken aan huis is beter dan weer een paar hectare bedrijventerrein erbij. Een bedrijf aan huis in Putten zou wat mij betreft vergunningsvrij moeten worden.

 3)      Wonen, Ons dorp wordt kleiner en knusser

“Groei is goed, meer is beter”, die tijd is wel voorbij. De bevolking van Putten blijft nog wel even groeien, maar het groeitempo uit het verleden halen we niet meer. Op internet staan 461 woningen te koop in Putten. Dat is ruim 5% van onze woningvoorraad. In Bijsteren bouwen we nog wel even door, want daar liggen contracten waar we aan vast zitten. Tegelijkertijd liggen er steeds meer locaties te wachten op ontwikkeling (Da Costastraat, Achterstraat, Garderenseweg) en kunnen particulieren geen woning meer bouwen omdat Putten een maximum te bouwen woningen heeft. Het dorp wordt een gatenkaas, want regelmatig vertrekt wel ergens een bedrijf uit de bebouwde kom en komt er grond vrij voor iets anders. Over de afnemende behoefte aan winkels heb ik het dan nog even niet, maar ook dat gaat in Putten op termijn problemen geven.

Allemaal open plekken in het dorp is geen gezicht. Rommelig, onveilig en voor de buren ook niet fijn. Je zult maar naast een braakliggend terrein wonen. De woningen die we in de toekomst willen bouwen zullen we vooral op die plekken moeten bouwen. Dus geen woningen meer aan de rand van het dorp, maar in het dorp. Dat maakt het dorp knusser, gezelliger. En bovendien helpt het uiteindelijk onze Puttense economie.

Alternatief is om op de open plekken in Putten in de tussentijd stadslandbouw (of beter gezegd, dorpslandbouw) toe te staan. Een groot succes in Chicago, New York en Amsterdam, dus waarom niet in Putten? Goed voor de sociale samenhang en de voedselvoorziening.

 4)      Cultuur, Zorg voor elkaar

Hoe staat Putten bekend in de rest van Nederland? Een christelijk dorp, best wel behoudend ook. Gewone, ietwat gesloten en hardwerkende mensen. Geworteld in de woeste grond van de Veluwe, waarop alles langzaam groeit. Dat creëert doorzettingsvermogen bij mensen: Niet klagen maar dragen en bidden om kracht. Stiekemweg is Putten wel een bijzonder dorp, met eigen roots en een heel uitgesproken karakter.

We zijn een dorp met relatief weinig import. Veel autochtone Puttenaren die al generaties lang hier wonen. En dat voel je terug in de sfeer van ons dorp. Voor sommigen beklemmend, maar voor anderen juist herkenbaar en vertrouwd. Het verenigingsleven is enorm groot. Mensen kijken naar elkaar om, hebben zorg voor elkaar.

En met een zorg die alsmaar duurder wordt, is een hechte gemeenschap goud waard.

 En de overheid dan?

Wanneer je trendwatchers hoort, dan zal het voor de overheid echt anders worden. De overheid moet accepteren dat de plannen steeds vaker vanuit de burgers komen en niet meer van de ambtenaren. Dat ligt moeilijk, want de bestuurders en ambtenaren zijn ingesteld op beheersing en controle. De gemeentelijke overheid zal dus zijn eigen organisatie totaal op de kop moeten zetten. Bestuurders en ambtenaren die plannen mogelijk maken, in plaats van ze zelf bedenken. Misschien wel een eind aan bestemmingsplannen, vergunningen en handhaving?

Tsja, zomaar 4 megatrends voor Putten. En dan heb ik het nog niet gehad over verkeer of energie. Ook grote onderwerpen voor Putten. Ik heb geen politiek standpunt willen maken, maar vooral nagedacht over later.

Ik ben benieuwd naar jouw Putten in 2025…

« Terug