Bouwen voor Elkaar... OLÉ!

warmetruizaterdag 10 februari 2018 21:44

Twitter en Facebook gingen los vorige week. Het was weer #Warmetruiendag. Ook ik heb meegedaan, dit keer thuis in plaats van op kantoor. Het idee is simpel: zet de verwarming lager, trek een warme trui aan en bespaar energie. Zo gezegd, zo gedaan. Als extra uitdaging heb ik de verwarming volledig uitgeschakeld met als doel een dagje “nul op de meter”.

door Wilco van de Langemheen

Energie is een hot item. Vooral als het gaat over besparing. De dag voor #Warmetruiendag stond in het teken van demonstrerende Groningers die op het Malieveld “Wiebes, gas terug!” scandeerden. Begrijpelijk. Het is de hoogste tijd dat dit probleem wordt opgelost.

Bij een “nul op de meter” woning wordt het netto energiegebruik tot nul gereduceerd. Het verkleinen van het gasprobleem kan dus wel. Willen is echter vers twee en juist daar is soms extra aanmoediging nodig.

Spanjaarden roepen uit volle borst “OLÉ” wanneer ze iets aanmoedigen. Als supporter van de ChristenUnie sta ik achter de visie “Bouwen voor elkaar”. Bewust woningbouwbeleid in Putten steunt daarbij op drie belangrijke pijlers: Omgevingsbewust, Levensfasebewust én Energiebewust. Bij dit drieluik roep ook ik OLÉ!

“Bouwen voor elkaar” is een brede visie die over grenzen heen kijkt en gericht is op doorstroming. Met een eenzijdige blik op het bouwen van huizen zijn we er namelijk niet. Duurzame nieuwbouw gaat ook over het garanderen van een goed voorzieningenniveau in de buurt, zoals speelvoorzieningen, scholen en gezondheidszorg. Ook de zorg voor een goede en veilige infrastructuur en voldoende parkeergelegenheid vraagt aandacht, uiteraard met oog voor de belangen van inwoners in bestaande wijken. En niet onbelangrijk, nieuwbouw moet ook passen bij het groene en dorpse karakter van Putten.

Kortom, “Bouwen voor elkaar” betekent meervoudig en toekomstgericht kijken, dienstbaar aan het algemeen belang van Putten. Een mooie uitdaging dacht ik zo!

Terug naar #Warmetruiendag: bij mij thuis is de verwarming niet aangeslagen. Een mooi symbolisch resultaat als druppel op de gloeiende plaat. Hoe dan ook, voor de lange termijn droom ik ervan dat we #Warmetruiendag niet meer nodig zullen hebben…

OLÉ!

« Terug

Reacties op 'Bouwen voor Elkaar... OLÉ!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.