Het touwtje uit de deur in Putten

deurwoensdag 07 december 2016 13:59

Zo’n beetje heel Nederland heeft de zeven-minuten-speech van Jan Terlouw bij De Wereld Draait Door gezien. De reacties buitelen over elkaar heen. Op Twitter is een beweging ontstaan (@touwtjeuitdeur) die zijn missie omschrijft als: ‘Beweging om vertrouwen en verbinding in Nederland weer zichtbaar te maken. Het is overal, maar moet wakker geschud worden!’

door Arine van de Bor

Vertrouwen

Je kunt er van alles van vinden, maar Jan Terlouw roert een punt aan dat wel breed gedragen wordt. We hebben een democratie nodig die gebaseerd is op vertrouwen. Het gekke is: er zijn zoveel mensen die het daarmee eens zijn, en hoe kan het dan dat er toch zoveel onderling wantrouwen is? Dat mensen elkaar niet de ruimte geven, maar alleen vechten voor hun eigen hachje? En dan wil ik dat breder trekken dan alleen de relatie tussen burgers en de politiek. Want ook tussen burgers onderling is wel het nodige aan de hand.

NIMBY

Afgelopen week op de bewonersavond voor bewoners van de Steenenkamerseweg sprak ik hierover met een paar mensen. Het NIMBY-denken (not-in-my-Backyard, niet in mijn achtertuin) is ook in Putten toch wel zichtbaar. Ik maak mij wel zorgen over het toegenomen egoïsme; meer verkeer, prima, maar niet bij mij voor de deur. Meer duurzame energie, prima, maar geen windmolen bij mij in de buurt. Maar ik heb uiteraard wel twee auto’s, en ook een hoop apparaten die veel energie gebruiken. Rekening houden met elkaar – als dat in Putten niet meer kan, waar kan het dan nog wel? Hier op de Veluwe is het nog normaal als je je buren kent. Zorgen voor elkaar is ook nog redelijk normaal. Want dat is gelukkig ook een positieve andere kant: mantelzorgers, vrijwilligers, buren die naar elkaar omkijken, elkaar helpen, met elkaar een zorgzame gemeenschap vormen! Het bestaat inderdaad in ons dorp. Dan ben ik toch nog blij dat ik in Putten woon.

Hoop en liefde

Vertrouwen en verbinding, dat wil ook ik graag nog meer wakker schudden in Putten. Want ik geloof er nog in, en ik heb hoop. Hoop voor de toekomst, hoop voor onze kinderen. Er is hoop als we onze ogen op Jezus richten. Want alleen dankzij de liefde die Hij geeft, is echte liefde mogelijk. En dan kunnen we vertrouwen. Kunnen we verbinding hebben met de mensen om ons heen. Daarom een oproep in deze donkere dagen voor de kerst (uit 1 Petrus 3): ‘Wees allen eensgezind, leef met elkaar mee, heb elkaar lief als broeders en zusters, wees barmhartig en bereid de minste te zijn’. Laat dat ons Puttense touwtje uit de deur zijn.

« Terug

Reacties op 'Het touwtje uit de deur in Putten'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.