Duurzaamheid: wat moet ik er mee?

zonnepanlenmaandag 26 februari 2018 06:00

Hoezo duurzaamheid stimuleren en als consument een bijdrage leveren? Laat de landelijke overheid eerst maar eens laten zien wat duurzaamheid betekent door zelf het initiatief te nemen door bijvoorbeeld alle kolencentrales in Nederland te sluiten!

\door Gerbert Priem

Dit gezegd hebbend, realiseer ik mij dat duurzaamheid mij wel bezighoudt. Een aantal jaren geleden zes zonnepanelen (PV-Panelen) op het dak van mijn garage gelegd, het gasverbruik  beperkt door verantwoord om te gaan met het verwarmen van mijn woning, het elektriciteitsverbruik omlaag gebracht door het monteren van ledverlichting. O ja, bij vervanging van apparatuur let ik op het energielabel! Zo is de wasdroger recent vervangen voor een warmtepomp-wasdroger.

Het is de opdracht van God, als goed rentmeester de aarde te bouwen en te bewaren. Helaas moet ik constateren dat dit besef niet altijd even sterk leeft. Naar mijn mening was ik goed bezig, maar als portefeuillehouder van dit onderwerp, realiseer ik mij, dat er nog veel op dit onderwerp moet gebeuren.

In Nederland werd in 2013 het Energieakkoord gesloten tussen de overheid en tientallen milieuorganisaties. In dit Energieakkoord is afgesproken het energieverbruik te beperken en dat  er meer energie moet worden gewonnen uit hernieuwbare energiebronnen zoals, zonlicht, biomassa, wind en waterkracht. De doelstelling volgens het Energieakkoord is dat Nederland in 2020 14 procent van haar energieverbruik uit hernieuwbare energiebronnen haalt!

Bij mijn partij, de ChristenUnie, staat duurzaamheid hoog op de agenda en in Putten zijn de eerste stappen gezet het laag hangend fruit te plukken. De afgelopen maanden zijn bijeenkomsten belegd om bedrijven en consumenten te enthousiasmeren en is er opgeroepen mee te werken aan energiebesparing en te investeren in duurzame energiebronnen. Ook zijn er burgerinitiatieven voor het opzetten van een postcoderoosregeling. Dan kun je als wijk of dorp met elkaar een coöperatie vormen om samen aan de slag te gaan met lokale en duurzame energie. Daarbij geeft de overheid dan een korting op de energiebelasting. Echt een idee voor Putten!

Duurzaamheid is dan ook wel degelijk een agendapunt voor mij als consument en als portefeuillehouder, en dan niet alleen om energie te besparen, maar ook te investeren in hernieuwde energiebronnen. Doet u ook mee dit te realiseren?

 

« Terug

Reacties op 'Duurzaamheid: wat moet ik er mee?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.