Burger en overheid
Het vertrouwen in de overheid staat onder druk. De gemeente is voor veel inwoners het meest nabije en concrete contact met de overheid. Daarom willen meer aandacht voor ontmoeting tussen inwoners en gemeente. Ook willen we de inzet van wijkraden onderzoeken.
Wij geloven dat vertrouwen in elkaar ontstaat door ontmoeting.
Koersvast opereren naar inwoners en bedrijven geeft vertrouwen. Als het niet mogelijk is eerder gemaakte afspraken na te komen vanwege het algemeen belang, wordt dit eerst besproken met direct belanghebbenden, alvorens de koerswijziging vast te leggen.
We willen een participatiebeleid met duidelijke rollen, procedures en wederzijdse verwachtingen. De invoering van de Omgevingswet zal mede aanjager zijn van dit proces.
Uitgangspunten zijn:
- Overheidsparticipatie: De ChristenUnie wil samenwerken met buurtbewoners en de samenleving. Het gaat er uiteindelijk om dat gezamenlijke doelen op de beste manier bereikt worden. De gemeente kan dan taken overdragen.
- Samenredzaamheid stimuleren: We willen dichtbij de inwoners staan en eigen kracht ondersteunen. Voorbeeld is de werkgroep ZigD in Diermen die een plan ontwikkelde voor een alternatieve locatie voor een zonneveld
- Als voorwaarde voor draagvlak en vruchtbare samenwerking gaat de ChristenUnie uit van “meespraak vooraf” in plaats van “inspraak achteraf”.