It takes a village to raise a child horen we vaak.
De laatste jaren lijkt echter de verantwoordelijkheid vooral verschoven naar ouders en professionals. De pedagogische basis bestaat uit alle contacten, relaties en leefomgevingen die bijdragen aan het opgroeien van kinderen. Hoe meer verbinding tussen opvoeders, hoe meer mensen die om het kind en het gezin heen staan hoe gezonder het is.
De afgelopen jaren zien we steeds stijgende problemen rond mentale gezondheid van kinderen en jongeren.
De ChristenUnie vindt het daarom van belang om die pedagogische basis te versterken. Saskia de Graaf-Bakker is daarom blij dat haar motie ‘sterke pedagogische basis’ is aangenomen, zodat de komende tijd via de pedagogische basis actief gebouwd gaat worden aan de mentale gezondheid van kinderen en jongeren.
De winkelstraten in Putten zijn aan een flinke opknapbeurt toe. Na de herinrichting van het marktplein/Fontanusplein is het tijd om de winkelstraten aan te pakken. Dat kost veel geld: 5,8 miljoen euro.
Daarvoor worden de Kerkstraat, Dorpstraat en Verlengde Dorpstraat heringericht en worden drie pleinen groener en aantrekkelijker gemaakt: het pleintje bij Foppe, de Pol (Oranjeplein) en de omgeving van de Oude Kerk. Er komt veel meer groen in het centrum en er komen meer terrassen.
TeunJan van Ooijen: “Met dit budget kunnen we een goed en aantrekkelijk centrum aanleggen.”
Putten heeft slechts 23 gemeentelijke monumenten. Er zijn wel diverse panden die in het bestemmingsplan als ‘karakteristiek’ zijn aangemerkt. Echter: die zijn vogelvrij en mogen - ondanks de aanmerking als karakteristiek- gesloopt worden door de eigenaar. In de raad is er al langer discussie over hoe we het dorpse karakter beter kunnen behouden en kunnen voorkomen dat historische of beeldbepalende panden verdwijnen uit het centrum.
Het college heeft een voorstel gedaan om zelf -als het nodig is- monumenten aan te kunnen wijzen. Putten gaat daarmee van een passieve naar actieve bescherming van waardevolle panden.