Flexwonen aan de Bijsterenseweg

Flexwonen bijsteren.png
Door Niels Kok op 7 maart 2024 om 19:49

Flexwonen aan de Bijsterenseweg

De fractie van de ChristenUnie heeft destijds tegen het voorstel gestemd en dat was een flinke worsteling. De druk op de woningnood is groot en ook destijds was helder dat het snel kunnen toevoegen van woningen – ook al zijn het maar beperkte aantallen – bijdraagt aan het verlagen van deze woningdruk. En toch hebben we tegengestemd.

Belangrijkste overwegingen daarbij waren dat afgeweken werd van de gebiedsvisie Nijkerkerstraat waarbij de afwegingen en ruimtelijke verkenning om daarvan af te wijken onvoldoende onderbouwd waren. En nog steeds denkt onze fractie dat het permanent invullen van een locatie een betere investering is dan flexwoningen.

 

De meerderheid van de raad heeft echter gekozen voor flexwoningen op deze locatie, dus is ons als gemeenteraad gevraagd een verklaring van geen bedenkingen af te geven. En bij zo’n verklaring gaat het niet meer om visies, economische houdbaarheid of ruimtelijke verkenningen, maar is maar 1 ding relevant: Past het hier ruimtelijk?

Daar hadden we onze twijfels bij. En dat zit vooral op de ruimtelijke kwaliteit. Ons beeld is dat het vrij sober is ontwikkeld. Dat snappen we, gezien de financiële haalbaarheid van het plan. Maar ook tijdelijke woningen hebben ruimtelijke impact op de entree van het dorp en omwonenden.

Daarom heeft Erik van Hemel in de commissie een aantal vragen gesteld: “In een brief vanuit de Woningstichting Putten (WSP) lezen we dat deze woningen – ook op het gebied van uitstraling – worden ontwikkeld alsof het permanente en dat de levensduur 50 jaar bedraagt. Die investering zou in 15 jaar terugverdiend moeten worden. Als we dan toch hier 20 flexwoningen realiseren, is dit dan – ook voor 15 jaar –het beste wat we kunnen neerzetten? Is er stedenbouwkundig niet meer kwaliteit wenselijk / mogelijk, zeker hier bij de entree van ons dorp? Is dit goede ruimtelijke ordening?”

Naar aanleiding van de beantwoording door het college heeft onze fractie voorgesteld aan het college om het voorstel terug te nemen. Het doel daarbij is om te kijken of het plan verbeterd kan worden, zodat er meer ruimtelijke kwaliteit komt op deze locatie.

Het voorstel vanuit de ChristenUnie kreeg een meerderheid van de stemmen en daarmee hebben we het college de kans gegeven om samen met de WSP te komen tot een beter plan.