Spreidingswet

spreidingswet.jpg
Door Niels Kok op 17 mei 2024 om 20:07

Spreidingswet

De raad heeft richtinggevende principes met betrekking tot de uitvoering van de spreidingswet in Putten vastgesteld. Dat voelt wat gek aangezien we allemaal hebben gelezen dat wellicht deze wet in de toekomst ook weer komt te vervallen. Raadsleden hebben zich echter aan de wet te houden zoals die er nu ligt.

Als raadslid zweer of beloof je immers de wetten na te komen, dit betreft de wetten zoals die nu van kracht zijn, niet wetten die wellicht zullen komen of het anticiperen op wetten die misschien in de toekomst zullen worden ingetrokken.

Saskia de Graaf-Bakker: “Goed dat bij het beoordelen van een locatie onderzocht wordt of er mogelijkheid is tot combineren van huisvesting van asielzoekers met andere doelgroepen waarvoor dringend een plek nodig is, zoals jongeren en mensen uit Putten die om dringende reden met spoed een woning nodig hebben.

Daarnaast is mijn fractie een voorstander om te bezien of uitruil in de regio een optie is. De ChristenUnie zou daarbij graag inzetten op de opvang voor Oekraïners, omdat ons dorp daar al meer ervaring mee heeft en er ook de nodige infrastructuur rond deze groep is opgebouwd, waarbij ook de lokale bevolking van Putten zich inzet voor deze groep en betrokkenheid laat zien. Gesprekken met organisaties als ‘de Thuisgevers’ hebben ons als fractie laten inzien dat juist betrokkenheid van de bevolking en het maatschappelijk middenveld van groot belang is. Want opvangen van vluchtelingen is iets dat we samen moeten doen wil de inburgering ook daadwerkelijk slagen.

Als laatste wil ik de wethouder meegeven dat ook mijn fractie het van groot belang vindt dat de huidige ontwikkelingen met betrekking tot de spreidingswet op de voet worden gevolgd, zodat we snel kunnen anticiperen waar nodig. En we willen daarbij aan de wethouder vragen of hij ons als raad tijdig wil informeren bij concrete veranderingen of zodra helder wordt dat de wet niet verder zal worden gehandhaafd, zodat we in Putten goed beslagen ten ijs komen.