Functieveranderingsbeleid landelijk gebied

508fcb9f-6228-4f8b-9b25-0ba524dee5e9.jpg
Door Niels Kok op 24 september 2024 om 15:05

Functieveranderingsbeleid landelijk gebied

Boeren die stoppen kunnen hun stallen slopen, in ruil voor bijvoorbeeld een woning. Dit wordt mogelijk gemaakt via het zogenaamde functieveranderingsbeleid. Dat beleid heeft de gemeente Putten samen met de andere gemeenten in de Gelderse Vallei en Utrecht. Een actualisatie van het beleid is echter nodig, onder meer omdat zoveel boeren willen of moeten stoppen.

Erik van Hemel: “De ChristenUnie gelooft in sterke regio’s en samenwerking in die regio’s. Op meerdere gebieden, maar ook op het gebied van functieverandering. In de raadsvergadering van eind september wordt door de gemeente Putten aangesloten op het nieuwe regionale functieveranderingsbeleid en kiest de raad van Putten ook voor een aantal lokale aanpassingen. In het nieuwe functieveranderingsbeleid wordt een consistente lijn gehanteerd en door de reikwijdte van dit beleid is dit ook een robuust beleid waarmee we binnen ons dorp en de regio dezelfde principes hanteren.

In de commissie heeft de ChristenUnie stil gestaan bij een aantal elementen uit het regionale beleid en lokale aanpassingen voor Putten, zoals de aandacht voor waardevolle gebieden en de mogelijkheid voor gedeeltelijke functieverandering en het onder voorwaarden toestaan van buitenopslag.
De commissie Ruimte heeft vrij lang gesproken over de uitbreiding van kleine (plattelands)woningen in dit nieuwe beleid. We waren als ChristenUnie in eerdere discussies over het verruimen van kleine woningen – in relatie tot gelegaliseerde situaties in het verleden - geen groot voorstander. Elke situatie en elke kleine woning heeft echter zijn eigen verhaal en ontstaansgeschiedenis. Door de herstelacties van de afgelopen jaren zijn er sloopmeters aangekocht om situaties recht te trekken. In de commissie is er brede steun uitgesproken voor de voorgestelde aanpassing in het beleid waardoor het mogelijk wordt om kleine woningen te verruimen tot een maximum van 400m3. In deze aanpassing zit echter een maximale stap van 150m3 ingebouwd die tot ongewenste ongelijkheid leidt. Een eigenaar van een kleine woning die op dit moment kleiner is dan 250m3 kan tegen inruil van sloopmeters uitbreiden, maar nooit meer dan de huidige inhoud + 150m3. Terwijl andere eigenaren wel tot 400m3 kunnen gaan. De afgelopen jaren hebben we ingezet op het gelijk trekken van oude situaties en daarom is de ingang van dit nieuwe beleid een mooi moment om niet een nieuw verschil te laten ontstaan. Daarom heeft Erik een amendement geschreven dat hij de raadsvergadering van 19 september, mede namens GemeenteBelangen, de SGP, het CDA en de VVD heeft ingediend.